Portret van een eiland

portret_van_een_eiland_titelpagina-small
Goeree-Overflakkee en haar inwoners kennen een diepgaande relatie met water. Water vormt het eiland en de levens van de eilanders. In voor- en tegenspoed, vroeger, nu en in de toekomst. ‘Portret van een eiland’ vertelt dit unieke en meeslepende verhaal in vijf korte films: in elke film is een inwoner geportretteerd. De films werden op 10 september voor het eerst vertoond tijdens Open Monumentendag. Het is een geschenk van de Erfgoedtafel Goeree-Overflakkee aan het eiland. Bekijk HIER de hele film.


Portret van een eiland
In een documentairereeks van vijf korte ‘belevingsfilms’ portretteert regisseur Jeroen Pool (bekend van documentaires voor onder andere de VPRO en Klokhuis) het verhaal van Goeree-Overflakkee, haar inwoners en de link met water. Elke film is een combinatie van karakteristieke erfgoedlocaties en het persoonlijke verhaal van één eilandbewoner. Pool laat de kijker zo kennismaken met het eiland, haar prachtige erfgoed en de intrigerende verhalen die daarbij horen. Al dat erfgoed is verbonden door die ene link: water.

Inwoners in de hoofdrol
De films volgen vijf cycli uit het menselijk leven. Voor elke fase vertelt een eilander zijn/haar verhaal. Zo komt Cor Kik aan het woord over de watersnoodramp; Zwemdocente Ellen Knöps vertelt over de noodzaak van zwemles; Rianne van der Valk en Ted de Jager nemen de kijker mee naar de recreatieve kant van water; Ex-visser Jaap Tanis doet zijn verhaal over de uitdagingen die zijn familiebedrijf kent in de visserij; Verloskundige Heleen de Geus-Goedegebuur wordt tot slot gevolgd tijdens haar werk, dat steeds een nieuw leven brengt.